Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizliğinde genellikle ilk olarak diş ipi kullanılmaktadır. Diş ipi ile diş taşı temizliği yapmak hem diş taşı oluşumunu azaltmak hem de derinlemesine diş temizliği yapmak açısından faydalı olacaktır

İnsan sağlığı açısından dişler oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı bir hayat sürmek ve diş rahatsızlıkları yaşamamak adına mutlaka diş temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş taşı, genellikle diş bakımının yeteri kadar yapılmadığı ve önem verilmediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Dişlerimiz en sık kullandığımız ve en çok temizlenmesi gereken organlarımızdan biridir.
Mutlaka her yemekten sonra doğru ve yeterli bir şekilde diş temizliği yapılması gerekmektedir. Dişler temizlenmez ise dişlerde kalan bakteriler plak oluşturur ve bu plaklar sonucunca diş taşı meydana gelir. Diş taşları, dişlerin hem ön hem de arka taraflarında oluşabilir. Genellikle sarı leke ve taş biçiminde karşımıza çıkmakta ve sağlığı olumsuz yönde etkilendiği için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş Taşı Nasıl Oluşmaktadır?

Diş taşları, genellikle dişlerin ön ve arka yüzeylerinde dişlerin dip kısımlarında taş şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Diş taşları sayesinde dişlerde bakteri oluşumu olduğundan dolayı dişlerde sarı ve kahverengi küçük- büyük miktarlarda lekelere sebep olmaktadır.
Günlük hayatımızda yeteri kadar diş temizliği yapılmaması ve dişlerin üzerinde besin artıklarının kalması sonucunda diş taşı oluşmaktadır. Genellikle diş taşı oluşumuna katkı sağlayan besinler, karbonhidratlı ve şekerli besinler olmaktadır. Bu sebepten dolayı diş taşı oluşmaması adına, günlük olarak dış temizliğine ve diş bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Diş Taşı Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağzımızda diş taşı olmaması tamamen diş temizliğine bağlıdır. Diş taşının oluşmaması için mutlaka düzenli bir şekilde en az günde 2 kez diş fırçalanmalı ve yeterli oranda diş bakımı yapılmalıdır. Ayrıca diş fırçalarken tek yönlü değil, mutlaka dişlerin arka yüzeylerin ve ağız içinin arka tarafları fırçalanmalıdır. Diş bakımı yaparken mutlaka diş ipi ve diş temizlik ürünlerinin kullanımına özen gösterilmeli ve diş eti oluşumuna sebep olarak besinlerden fazla tüketmemek gerekmektedir.

Diş Taşlarının Diş Sağlığına Zararları Nelerdir?

Diş taşlarının, diş sağlığına birden çok zararı dokunmaktadır. Dişlerin görüntüsü açısından leke ve ağızda kötü koku oluşmasına sebep olmaktadır. Diş taşları sebebiyle diş çürüklerinde artış yaşanır ve diş etlerinde iltihap meydana gelebilir. Ayrıca diş çekimi sırasında ortaya çıkan boşluklarda diş taşı oluşmakta ve ağız sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Diş taşı tedavi edildiği sürede dişe hasar verme ihtimali olduğundan dolayı dış sağlığı riske girmektedir. Ve ayrıca diş taşı temizliği yapılsa dahi diş etlerinde oluşan hasarlardan dolayı diş etlerinin arası bir süre boşluk olarak kalacaktır. Diş taşının hem diş estetiği hem de diş sağlığı açısından birçok zararı vardır. Daha fazla zarar görmemek adına diş temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliğinde genellikle ilk olarak diş ipi kullanılmaktadır. Diş ipi ile diş taşı temizliği yapmak hem diş taşı oluşumunu azaltmak hem de derinlemesine diş temizliği yapmak açısından faydalı olacaktır. Fırçalanan dişlerin arasına yeterli boyutta olan diş ipinin girmesi sonucunda oluşan diş taşları kolaylıkla temizlenmektedir. Dişleri zorlamadan ve doğru tutuş yöntemiyle dişlerde oluşan taşları rahatlıkla temizlemek mümkündür. Diş taşı temizliği uzman diş doktorları da profesyonel bir şekilde yapmaktadır. Diş hekimliği alanında profesyonel cihazlar yardımıyla diş taşları kazınarak temizleme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sonucunda dişlerde bulunan taşların tamamı temizlenmiş olmakta ve pürüzsüz bir estetik görünüme sahip olunmaktadır.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkate Alınması Gerekenler

Diş taşı temizliği sonrasında diş sağlığı için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Diş taşı temizliğinin ardından en az 2 saat boyunca bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir. Diş hassasiyeti bakımından çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin direkt temasından kaçınılmalıdır.
Diş taşı temizliği ardından diş etlerinin daha hızlı iyileşmesi adına tuzlu su ile gargara önerilmekte ve herhangi bir anı durumunda ağrı kesici kullanımına izin verilmektedir. Diş taşı tedavisinin ardından mutlaka diş bakımına önem verilmeli, dişler en az 2 kez fırçalanmalıdır. Ayrıca en az 6 ayda bir olacak şekilde doktor kontrolüne giderek diş taşı devam ediyor ise temizletmek gerekmektedir.
 

Related Blogs

  • Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
  • Dişler Neden Çapraşık (Yamuk) Olur?
  • Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
  • Flor Nedir ?
  • Estetik Dolgu Nedir
  • Gummy Smile Nedir?
  • Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
  • Çene Kayması Egzersizleri
About Writer
DENTIST
Dt. Naciye Şepik
1996 yılında Denizli'de doğdu.İlk ve orta öğretimini Denizli'de tamamladıktan sonra 2019 yılında Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu.2019 yılından bu yana Tülay Akkol Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimde hizmet vermektedir.

Related Blogs

  • Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
  • Dişler Neden Çapraşık (Yamuk) Olur?
  • Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
  • Flor Nedir ?
  • Estetik Dolgu Nedir
  • Gummy Smile Nedir?
  • Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
  • Çene Kayması Egzersizleri

Populer Blogs

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Tags

Last Update : 26/04/2024