Anestezi Uygulamaları

Anestezi uygulamaları, çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Anestezinin tipi ne olursa olsun etkilediği alandaki sinir sistemi üzerindeki etkisi, kullanılan ilacın etki süresi ile sınırlıdır.

Diş hekimliğinde bir ilaç insanlar üzerinde kullanıma geçmeden sayısız araştırma aşamalarına tabi tutulmakta, güvenliği teyit edildikten ve onaylandıktan sonra kullanıma sunulmaktadır. Burada hekim hastanın sistemik sağlık durumunu, alerjisini, yaşını, kilosunu, yapılacak işlemi, ilacın farmakolojik özelliklerini, klinik tecrübesini gözeterek tercih yapar.

Hastanın ağrı duymamasını sağlayan maddelere anestezi denir. Hastaların operasyonları gerçekleştirilmeden önce uyguladıkları anestezi uygulamaları sayesinde acı veya ağrı çekmeden biter. Aynı zamanda gerçekleştirilecek olan cerrahi işlem hekim tarafından güvenli bir şekilde yapılır. Operasyonun yapılacağı zaman hekimlerin yanında anestezi uzmanları veya reanimasyon uzmanları da ameliyathanede bulunur. Hastanın yaşamsal fonksiyonları kontrol eder ve sağlık durumuyla ilgilenir. Bu süre boyunca ihtiyaç duyuldukça ağrıyı önleyen anestezi, damar veya solunum yoluyla verilmeye devam edilir. Birçok anestezi türü bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra hastaların üzerinde oluşturduğu etkenlerde farklıdır. Bazı anestezi türleri, hastanın vücudunda tamamen uyku durumunu gerçekleştirirken bazı anestezi türleri vücudun sadece bir bölümünü uyuşturur. Anestezi uygulamaları hastaya; enjeksiyon, sprey ve losyon gibi türlerde uygulanır. Anestezi uzmanları, operasyon öncesinde acıyı ve ağrıyı önleyecek, hastaya uygun anestezilerin güvenliğini sağlar. Genel, lokal, sedasyon ve bölgesel olmak üzere anestezi türleri bulunur ve bunlara göre anesteziler yapılır.

Anestezi Öncesinde Durum Değerlendirmesi

  • Doktor ve hasta kendi aralarında tanışarak hastalıkları ve sağlık durumu değerlendirmesi yapar. Daha sonra hastanın alerjik durumu, ilaç alerjileri hakkında konuşmalar gerçekleştirilir.
  • Hastanın daha önceden geçirdiği ameliyatlar öğrenilir, uyguladıkları anestezi teknikleri ve cerrahi yöntemler not alınır.
  • Anestezi öncesinde, akciğer filmi çekilir, kan sayımı yapılır, böbrek fonksiyonu ve karaciğer testleri yapılır.
  • Anestezi hekiminin uygun gördüğü birçok tetkikler ve testler yapılır. Yapılan testler hastanın durumunu belirler ve yol çizimi oluşturmayı sağlar.
  • Kan sayımı yapılmasının nedeni; hastada kansızlık olup olmadığı test edilir. Kansızlık varsa eğer ameliyattan önce kan seviyesi düzeltilir.
  • Ameliyat esnasında olası kanamalardan dolayı bir torba kan hazırlanır. Aynı zamanda operasyondan önce hastanın kan grubununda öğrenilmesi gerekmektedir.
Anestezi öncesinde durum değerlendirmesi bunun gibi birçok tetkiklerden geçer, kısaca durum değerlendirmesi bu şekilde yapılır.

Anestezi Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular

1.Soru: Anestezi Nedir, Ne İşe Yarar?
Anestezi; çeşitli operasyonlarda hastanın acı ve ağrı duymaması için, hastaya uygulanan bir uygulama yöntemidir. Çeşitli anestezi türleri bulunmaktadır. Hastaya en uygun anestezi seçilir ve ameliyat öncesinde verilerek acıyı hissetmesini engeller. Uzun sürülecek olan ameliyatlar belirlenir ve çoğunlukla genel anestezi yöntemi uygulanır.

2.Soru: Anestezi Türleri Nelerdir?

Ameliyatın gerçekleştirileceği esnada; hastanın operasyon başında ve sonunda ağrı çekmemesi adına hastaya anestezi verilir. Anestezi türleri ise;

  • Sedasyon anestezi (uyku halleri için),

  • Lokal anestezi ( vücudun sadece bir kısmının uyuşması için,)

  • Bölgesel anestezi (geniş alanların uyuşması için)

  • Genel anestezi (tüm vücudun uzun süre uyuşması için) verilen anestezi türleridir.
     

3.Soru:  Anestezi uygulamasından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Ameliyat günü, hastanın sigara kullanmaması gerekmektedir.
  • Operasyondan önceki gün alkol kullanılmamalıdır.
  • Ameliyattan yaklaşık 6 saat önce katı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Ameliyattan 2 saat önce sıvı içecekler tüketilebilir.
  • Kadın hastalarda operasyondan önce ojeli ise sol işaret parmağındaki oje silinmelidir.

4.Soru: Anestezi Hakkındaki Öğrenilmesi Gereken Önemli Bilgiler Nelerdir?

  • Çeşitli ilaçlar ve uygulamalarla hastanın ameliyat esnasında ağrı çekmesini önleyen bir yöntemdir.

  • Anestezi yöntemlerinin 5 çeşiti bulunmaktadır.

  • Anestezi yöntemleri hastanın doktoru tarafından genel durumları baz alınarak ve hastanın tercihi göz önünde bulundurularak seçilir.
  • Genel anestezi haricinde diğer yöntemlerde hastanın bilinci yerinde ve açıktır.

5.Soru: Anestezi Yöntemi Nasıl Seçilmektedir?

Anestezi yöntemleri kişinin hastalığına göre doktorları tarafından seçilmektedir. Ameliyatın yeri ve hastanın genel durumuda göz önünde bulundurularak anestezi yöntemleri seçilir. Aynı zamanda yöntemler hastalara bildirilir, oluşturulacak riskler anlatılır ve hastanında seçimi sorulur ona göre doktorlar tarafından hastaya belirlenen anestezi uygulanır.

 

Son Güncelleme : 14/12/2024