Protez Uygulamaları

Diş eksikliği gibi durumlarda çiğneme ya da estetik ayıbın oluşmaması ve geri kazanılması amacıyla protezler tercih edilmektedir. Protez diş çiğneme derinin atılmasını sağlarken beraberinde tutuculuğu yeterli olmaktadır. Genel olarak sabit ve hareketli protezler olarak karşımıza çıkar.
Estetik kaygıları ortadan kaldıran ve hastaların yaşam kalitesini yükselten protetik diş tedavisi, hastanın doğal diş hissi yaşamasını sağlarlar. Tam dişsizlik durumlarında doktorlar tarafından en iyi çözüm olarak uygulanırlar.

Gelişimsel olarak dişin sürmemesi veya tıbbi nedenlerle dişin çekilmiş olması, ağızda boşluklar meydana getirir. Bu boş alanlar, estetik bozuklukların yanısıra, fonksiyonel sorunlarına da yol açmaktadır. Protetik diş tedavisi, kişinin estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını, tedavi ve rehabilite etmek arayışına cevap veren, sağlık yanında sanatı da içeren bir diş hekimliği dalıdır.

Sabit Protez ve Hareketli Protez Nedir ? 

Günümüzde özellikle kemik içi implant içerisinde ağız ve üst yapısı üzerinde kurulan köprülerin inşaatı gibi durumlarda sabit protezler kullanılmaktadır. Sabit protezler üzerinde metal altyapılı işlemler sonucunda içermeyen yapılarda kullanılabilmektedir.
Hareketli protezler dişlerin boşlukları üzerinde takılıp çıkarılabilen protezler olmaktadır. Dilsiz hastalar üzerinde bulunan protezler buna örnek olmaktadır. Genellikle diş kaybı bulunan hastalar üzerinde doku miktarının çeşitliliği gibi çeşitli faktörler incelenir. Günümüzde yer alan protezler aynı zamanda hastalar üzerinde yemek yemek, gülmek gibi pek çok fonksiyon üzerinde işlevsel olmaktadır. Kişilerin sosyal ve psikolojik olarak da daha iyi hissetmesi sağlanır.

Diş Protez Çeşitleri

Diş hekimliği tarafından uygulanan protez çeşitleri şu şekilde karşımıza çıkıyor;
  • Bölümlü ya da tam olarak sunulan hareketli protez çeşitleri,
  • Metal destekli ya da metalsiz olarak yapılmış porselen protezler,
  • Diş çekimi sonrası protezler,
  • Hasta diş kökleri üzerine yapılan protezler,
  • Çene ve yüz üzerinde oluşan doku kayıplarına karşı protez çeşitleri,
  • Diş sıkması gibi sorunlar doğrultusunda uygulanan protezler şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Yeni Diş Protezleri

Estetik açıdan görünüm amacıyla dişler oldukça önemlidir. Sadece estetik değil aynı zamanda yeme içme gibi durumlar için de diş oldukça önemli olmaktadır. Meydana gelen diş kaybına karşı oluşturulan protezler estetik ve bunun yanı sıra  psikolojik olarak hastanın ihtiyacı doğrultusunda hazırlanmaktadır. Yüzde ilerleyen tıp ile birlikte teknolojide daha çok gelişmiş ve bu doğrultuda protez seçenekleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde ilerleyen tıp ile birlikte özellikle Dental implantlar yeni nesil protez olarak adlandırılmaktadır. Bahsi geçen implantlar üzerinde all on four tekniği uygulanır. Mevcut teknik ile birlikte hastalar üzerinde doğal bir görünüm elde edilir.

Protez Uygulamaları Hakkında Merak Etiğiniz Sorular

1. Soru: Protez nasıl temizlenir ?

Mevcut diş protezleri temizlenişi için günümüzde kullanılan yöntem ise günde 3 kez diş fırçalama ve beraberinde sterilize kimyasal maddeler içerisinde bekletilmesi gerekir.

2. Soru: Hareketli diş protezleri nelerdir ?

Hareketli protez dişler, ağız içerisinde yer alan eksik dişin tamamlanması amacıyla kullanılan tedavi şekli olmaktadır. Mevcut eksik diş durumunda telafi söz konusu değilse oluşur.

3. Soru: İmplant üstü protez nedir ?

İmplantlar mevcut eksik dişlerin bulunduğu durumda uygulanır. Cerrahi bir işlem ile birlikte kemik içerisine diş kökü yerleştirilir. Yani implant gerçek bir diş gibi kullanılır.

4. Soru: Neden protez yapılıyor ?

Diş protezleri, hastaların eksik diş gibi sorunlar yaşaması doğrultusunda meydana gelir. Günümüzde sıkça uygulanan kısa süreli bir yöntem olmaktadır.

5. Soru: Sabit protez nedir ?

Hastalar üzerinde eksik dişin tamamlanması için uygulanan sabit olarak oturtulan protez şekli olmaktadır.

 

Son Güncelleme : 12/09/2024