Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimliği, hasta ağzından dijital ölçü alma, tarama ve restorasyonların hazırlanabildiği teknolojidir. Hem seans sayısının kısalması hem de daha estetik olması, hasta ve hekim açısından bu sistemlerin en büyük avantajıdır.

Dudaklar, diş eti, dişler gibi bir takım estetik kriterlerin ayrı ayrı ve birbiri ile olan ilişkisi değerlendirilir, detaylı estetik analizleri kapsar ve gülüş şekliniz değerlendirilir.  Bilgisayar sistemi ile klinik ortamda ağız sağlığınız ve doğallığınız korunarak, fonasyon ve fonksiyon muhafaza edilerek, sizin özel isteklerinizi de dikkate alarak gülümsemenizi yeniden yapılandırılır. 

Daha öncelerden yapılan klasik yöntemlerin dışında bir yöntemdir. Diş hekimliği bölümünde teknolojilerin gelişmesiyle, tedavi süreçleri daha da kısalmaktadır. Aynı zamanda olası durumlara karşı hatalarda engellenmektedir. Akıllı bir ağız içi tarayıcıyla, bilgisayar yardımı ile yapılan bir çeşit yöntemdir. Dijital diş hekimliği ile elde edilen dişlerin, bitmiş hallerini görüntülenip, kişinin gerçek yüz fotoğrafı ile uyum sağlanıp bakılması en büyük avantajlardandır. Diş hekiminin ve kişinin yeni yapılacak olan restorasyonu bitmeden görmesi bu yöntem ile mümkündür. Dijital diş hekimliği konforlu ve pratik bir tedavi sunduğu kadar, ağız içi ölçü almını da sağlamaktadır. Bununla beraber özel bir program yardımıyla, bilgisayar ile tarama gönderileri diş tedavisinde kullanılır.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları

Hayatımızın her alanında bilgisayarlar ve teknolojiler yer almıştır. Dijital diş hekimliğinde de bu kavram yer edinmiştir. Daha önceden, diş hekimliğinde yaptırdığınız uygulamalardan çok daha farklı işlemlerle daha kısa sürede, daha kolay bir şekilde yaptırılır. Peki dijital diş hekimliğinin avantajları nelerdir?
  • Alınan ölçüler laboratuvara gönderilmeden çok kısa bir sürede protez diş dizaynı edilip, yine çok kısa bir sürede üretilir.
  • Diğer işlemler gibi haftalarca sürmek yerine, birkaç saat içinde halledilmiş olur.
  • Hastaların tek işlem için 4,5 randevuya gelmesine gerek kalmadan 1 veya 2 randevu ile işlemleri bitmiş olur.
  • Dijital ortama aktarılan, hastanın ağız içi ve dişlerin kopyası sayesinde hata payı daha azdır.

Dijital Diş Hekimliği Hakkında Merak Edilen Sorular 

1.Soru: Dijital Diş Hekimliği Herkese Uygulanabilir Mi?

Normal yöntemler ile protezin yapılması mümkün olan her hastaya dijital diş hekimliği yapılması uygundur. Diş eti ve kemik probleminin olmaması bununla beraber eksik diş sayısının olmaması gerekmektedir. Hastanın önceden protezlerinin olması, dijital hekimliği ile protez uygulanması anlamına gelmektedir.

2.Soru: Dijital Hekimliğinin İşlendiği Süreç Nasıldır?

Hastaya, implant yapıldıktan sonra üzerine protez yapılması doktor tarafından uygun göründüğü takdirde; silikon ölçüler ile ağız içi ölçüsü alınır. Daha sonra laboratuvara gönderilerek diş yapım süresi başlanır. Bir hafta içinde diş yapılır ve prova yapılarak son kontroller sağlanır. Yaklaşık 10 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

3.Soru: Dijital Hekimliğin Hastalara Avantajları Nelerdir?

Hem hasta hem de hekim için en önemli avantajı tedavi süresini kısaltmasıdır. Kısa sürede en etkili sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Konvansiyonel diş hekimliği, yurt dışından veya şehir dışından gelen hastalar için oldukça risklidir. Sürenin uzaması hastaları endişelendirir ve olumsuz bir hisse kaptırır. Bundan dolayı dijital hekimliği seçiminin avantajları yüksektir.

4.Soru: Dijital Tarama Nasıl Gerçekleştirilir?

Doğru analizlere ve tedavi planlamalarına bağlı olan dijital diş hekimliği başarılı sonuçlara yol açmaktadır. Profesyonel makinalar ile; ağız içi fotoğrafları ve videoları çekilir. Bu görüntüler dijital ortama aktarılır daha sonra bilgisayar destekli programlar sayesinde analiz edilir. Bütün analizler gerçekleştirildikten sonra hastaya uygun protez veya implant uygulanır.

5.Soru: Dijital Diş Hekimliğinde Hangi Tedaviler Gerçekleştirilir?

Tel tedavisi olarak bilinen ortodonti; bu dijital üretimde yaklaşık bir dakika içerisinde analizi yapılır. Bununla beraber protez ve plaklarda 10 dakika içerisinde el değmeden üretilir. Porselen lamina, zirkonyum kuron, köprü protezi gibi işlemlerde bu sistem ile bilgisayar destekli programlarla üretilir.
 

Son Güncelleme : 16/10/2024