Endodonti Uygulamaları

Tedavi yöntemlerinin temelinde çok büyük değişiklikler olmamasına rağmen; görüntüleme ve kanal tedavisi için kullanılan aletlerin  gelişmesi; endodontik uygulama isteyen dişlerin tedavi edilebilmesine kolaylık sağlamıştır..

Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş problemler ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Pulpa, dentin tabakasının altında, dişin merkezinde ve her diş kökünün kanallarında yer almaktadır. Pulpa dişin sürmesi ve gelişmesi sırasında önemli bir rol oynar. Diş oluştuktan sonra pulpa, pulpa odasından ve kök kanallarından güvenli bir şekilde alınabilir. Endodontik tedavi, pulpanın yerinden alınması işlemidir.

Endodonti kelimesi Latince’dir. Endo (iç) donti ise (diş) demektir. Dişlerin iç kısmındaki sinir ya da damar gibi dokuların ve bölgesini kapsayan tedaviye endodonti uygulamaları denmektedir. Bu bölümdeki doktorlara ise endodonti doktorları ya da endodontist denmektedir. Endodonti bir diğer ismiyle kanal tedavisi olarak bilinmektedir. Dişlerde üç tabaka bulunmaktadır. 

Diş kök kanalı içerisinde bulunan pulpa ise bunlardan biridir. Pulpa ise dişi beslemek için damar ve sinirler ile donatılan yumuşak bir dokudur. Eğer dişte iltihap bulunuyor ve bu iltihap pulpaya kadar iniyorsa kanal tedavisi yapılmalıdır. 

Endodonti Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ? 

Diş sinirlerinde oluşan iltihap gibi sorunlardan endodonti hani kanal tedavi işlemi hekimler tarafından hastaya uygulanır. Ancak bu tedavi sonrasında dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır. Endodonti sonrası nelere dikkat edilmelidir?
  • Endodonti tedavileri bazı hastalarda uzun sürebilmektedir. Bu nedenle diğer seansa kadar kanal tedavisi yapılan dişi kullanmamaya özen gösterin.
  • Tedaviden sonra bir süre çok sıcak ya da çok soğuk ürünler tüketmeyin.
  • Endodonti tedavisi yapıldıktan sonra iki saat boyunca yiyecek ya da içecek tüketilmemelidir.
  • Tedavi sonrasında ağrı ya da olumsuz bir durum hissetmeniz durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. 
  • Endodonti tedavi sonrası bir süre sert yiyeceklerden uzak durmakta fayda vardır.

Endodonti Ne Kadar Sürede Yapılır ?

Endodonti yani kanal tedavisi yaptırmak isteyenler endodonti ne kadar sürede yapılır ve ağrı olur mu gibi birçok soru sormaktadır. Ancak endodonti yaptıracak hastanın diş durumuna bağlı olarak süreç uzayabilmektedir. En az 1 seans en fazla ise 3 seansta endodonti tedavisi uygulanmaktadır. 

Endodonti tedavisi diş sinirlerini kapsadığı için çok önemlidir. Bu nedenle tedavi profesyonel endodontist ya da diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Hasta kanal tedavisi için başvurursa ilk öncelikle röntgen çekilir. Dişin durumuna bağlı olarak seanslar ayarlanır.

Endodonti Hakkında Merak Edilen Sorular 

1.Soru: Endodonti Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu?

Dişi kurtarmak ya da dişin kökünde oluşan ağrıyı yok etmek amacıyla endodonti tedavisi gerçekleşir. Ancak bu tedavi sonrasında ağrı olup olmayacağı hastalar tarafından merak konusudur. Genel olarak endodonti tedavisi sonrasında ağrı olmamaktadır. Fakat endodonti öncesinde kişi diş nedeniyle çok ağrı çektiyse sonrasında da 2 gün boyunca ağrı olabilmektedir.

2.Soru: Kanal Tedavisi Kaç Seansta Yapılır?

Kanal tedavi seansı hastanın diş hasarına bağlı olmaktadır. Eğer hastanın diş köklerinde oluşan enfeksiyonlar pulpaya ciddi şekilde zarar verdiyse geniş kapsamlı bir kanal tedavisi yapılmalıdır. Bu nedenle kanal tedavi seansı uzayabilmektedir. Ancak genel olarak 1 ile 3 seans arasında değişebilmektedir. 

3.Soru: Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi endodontist tarafından bir klinikte yapılır. Lokal anestezi ile kanal tedavisinin yapılacağı alan ilk öncelikle uyuşturulur. Ardından pulpal boşluğun köküne kadar  endodontik aletler eşliğinde temizlenir. Temizlenen alan şekillendirilir. Sonrasında ise dişin ön kısmında restorasyonlar yapılır. Son aşamada ise hekim diş filmi ister. Diş filmine göre ise tedavi devam eder ya da sonlandırılır. 
4.Soru: Kanal Tedavisi Ağrılı İşlem Mi

Kanal tedavisi yapılırken lokal anestezi ile uyuşturma işlemi gerçekleşir. Bu nedenle hasta kanal tedavi sırasında ağrı hissetmez. Özellikle pulpanın canlılığını kaybetmesi nedeninden çoğu zaman hastaya anestezi bile uygulanmamaktadır.
5.Soru: Pulpa Nasıl Bir Fonksiyon Görür?
Pulpa yani diş köklerinde bulunan doku dişimize birden fazla yararı dokunmaktadır. Bunlar kısaca şöyledir;
  • Temel amacı dişlerin beslenmesi ve dişlerin gelişimidir. 
  • Dişte oluşan aşırı sıcaklık, travma ya da basınç gibi birçok değişikliği algılayarak ağrı oluşmasını önlemektedir.
  • Uyarılar karşısında koruyucu diş yapısının oluşmasını sağlamaktadır. 

Son Güncelleme : 16/10/2024