Debridman Nedir?

Debridman Nedir?

Yara iyileşmesini sağlamak için yapılan uygulamalara debridman adı verilir. Bu işlem yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlamak için uygulanır. Her tipte oluşan doku artıkları bu işlemin uygulanması ile kesin bir şekilde temizlenmiş olur.

Yara kenarındaki cildin temizlenmesi olarak açıklanabilecek bu işlem, dokuların sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için uygulanır. Bu işlem yapılmadığı takdirde, yaranın yüzeyi sağlıklı bir şekilde iyileşemez.
Bu işlemin yapılması ile yara çevresinde bakteri oluşumu da engellenmiş olur. Doku artıklarının temizlenmesi işlemi, hijyenik bir ortamda ve uzman doktorun kontrolünde yapılmalıdır. Bir yaranın iyileşmesi, çevresindeki dokuların iyi derecede temizlenmesi ve bakteri oluşumuna karşı korunması önem taşır. Debridman, yaralardaki iyileşmelerin önemli bir parçası olarak görülür.

Otolitik Debridman Nedir?

Açık yaralar, bakterilerin oluşumu için uygun ortamlardır. Bu nedenle ameliyatın ardından bu ortamın steril tutulması şarttır. Yaranın çok daha hızlı şekilde iyileşmesi için otolitik debridman işlemi uygulanır. Bu şekilde, hastanın yara iyileşme hızı gözle görülür bir şekilde artış gösterir. Otolitik debridmanın uygulandığı yüzeyler şu şekilde sıralanabilir:
  1. Keskin bir alet ile açılmış olan derin yaralar
  2. Nekrolitik oluşumlu materyaller
  3. İyileşmesi uzun süren yara kabukları
  4. Deri kalınlaşması görülen bazı durumlar
  5. Yabancı cisimlerin oluşturduğu yaralar
Bu işlem ile amaçlanan, yaraların daha kısa sürede ve sağlıklı şekilde iyileşmesidir. Debridman işleminin uygulandığı yara çeşitleri, kısa süre içinde eski haline dönebilir.

Debridman Tedavisi

Yaranın iyileşmesi esnasında uygulanan debridman tedavisi, yara yatağı üzerinde gerçekleştirilir. Yaranın iyileşmesini engelleyen tüm dokuların tedavisi, bu işlem ile gerçekleştirilir. Normal hücrelerin içinde zararlı yapılar olan matrikslerin oluşmasını engeller. Yeni damar oluşumunu engelleyerek, vücudun iç dokularının korunmasını sağlar. Geri emilmemiş halde bulunan dokuların kaybını önlemede de etkilidir.
Yara yüzeylerinin ölü hücre tabakaları ile kaplanmasını önleyen debridman, lokal tedavi esnasında da kullanılabilir. Lokal tedavide kullanıldığında, tıbbi malzemelerin etkisini azaltmış olur. Bu sayede, kişilerin alerjik reaksiyonlar göstermesi de azalır. Debridman tedavileri ile bakterilerin oluşturduğu ve zamanla alerjiye dönüşen sağlık problemleri büyük ölçüde engellenir. Böylece, cerrahi işlemler daha sağlıklı şekilde yapılır.

Debridman Tedavisinde Yara Tipleri

Debridman yapılması her yara tipi için uygun değildir. Debridman işleminin uygulanabileceği 32 adet yara tipi bulunur Bunların dışında uygulanması, bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu işlem, genellikle ileri yaşlardaki erkeklere yapılır. Bu kişilerde yaraların hızlanması için etken bir rol alır. Debridman işleminin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Yaranın iyileşmesini etkileyen en önemli kriter, bu işlemin sıklıklarla yapılmasıdır. Debridman tedavisinde yara tipleri örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
  1. Arteriyel ülser tiplerinin bıraktığı yara kabukları
  2. Ciltte oluşan ve çeşitli nedenlerden dolayı oluşan hasar izleri
  3. Cerrahi işlemler sonucunda oluşan yaralar
  4. Sıklıkla diyabet hastalarında görülen ve kronik hale gelen diyabet yaraları

Yara Debridmanı İşlemi

Hastadaki yaranın bulunduğu konum ve derinliği, debridman işlemine karar verilmesinde etkilidir. Her yara tipi için farklı tedavi şekilleri uygulanır. Bu nedenle, tedavi şekline başlamadan önce yara tipi ve konumu iyi bir şekilde belirlenmelidir. Bu işlemi, uzman doktorunuz sizin adınıza yapabilir. Yara debridmanı işlemi belirli şekillerde yapılır ve çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
  1. Cerrahi
  2. Mekanik
  3. Biyolojik
  4. Otolitik
  5. Enzimatik
Yara yatağının ölü dokulardan hızlı bir şekilde temizlenmesi için bu debridman tiplerinden birisi seçilmelidir. Bu işlem tamamen doğal metotlara dayanır. Bu nedenle diğer cerrahi işlemlere göre daha yavaş gelişme gösterir. Ancak sonuçları kalıcıdır. Bu işlemin genel olarak yan etkileri görülmez. Bu yönüyle herkese uygulanabilir.
 

İlgili Bloglar

  • Ağzımı Açarken Çenemden Kemik Sesi Geliyor
  • Debridman Nedir?
Yazar Hakkında

İlgili Bloglar

  • Ağzımı Açarken Çenemden Kemik Sesi Geliyor
  • Debridman Nedir?

Popüler Bloglar

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Etiketler

Son Güncelleme : 20/05/2024