DENTOFOBİ (DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

DENTOFOBİ (DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Diş hekimi fobisi(dentofobi) ile ilgili kaygı, düşündüğünüzden daha yaygındır.Geçmişte yaşadığınız kötü bir deneyim, diş hekimine gitmenizi ertelemek için yeterli olabilir. Bunun yanısıra iğne korkusu veya tedavi süreci de diş hekimine gitmeniz hakkında endişe yaratabilir. Sebep ne olursa olsun, yalnız değilsiniz.Dünya nüfusunun % 23'ü diş hekimine gitme konusunda korku problem yaşamaktadır.Bu korkuyla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler;

"ENDİŞENİZİN NEREDEN GELDİĞİNİ ANLAYIN"

Diş hekimi kaygısını sizin için açıklamaya yardımcı olacak bir modelimiz var:

Korku ve kaygı -> Diş bakımından kaçınma -> Ağız sağlığının bozulması -> Utanç ve suçluluk duyguları

Başka bir deyişle korkunuz, rutin diş muayenelerinden kaçınmanıza neden olur. Bu, dişlerinizin bozulmasına neden olur, bu da sizi utandırır. Bu utanç sizi endişeli hissetmeye götürür. Bu döngü sonsuz bir devamlılık ile tekrarlanır.

Korkunuzun üstesinden gelmenin yolu bu döngüyü anlamak ve bu döngüden kurtulmaktır. Diş hekimine gitmeyen  sayısız hastayı gördüğümüzü bilmenizi isteriz.Bunun sebepleri değişebilir ancak diş hekimlerine bir açıklama borçlu değilsiniz. Diş hekimleri sizi yargılamak için değil,size yardım etmek için yanınızdadır.

"DİŞ HEKİMİNİZE BU KORKUNUZDAN BAHSEDİN"

Diş ağrınız olduğunda, diş hekiminize tedaviye başlamadan önce bu korkunuz hakkında bilgi vermek önemlidir. Fobiniz hakkında diş hekimine açık olduğunuzda, bu fobinizi diş hekiminiz ile birlikte daha olumlu ve konforlu bir şekilde başa çıkabilirsiniz. Bu kaygınız ile kendiniz başa çıkmanız gerekiyor gibi hissetmeyin.

"DİKKATİNİZİ BAŞKA ALANLARA YÖNLENDİRİN"

Bazı hastalar tedavileri sırasında dikkatlerini başka yerlere vererek daha olumlu ve konforlu bir şekilde tedavi sürecini yönetebiliyor. Diş hekiminiz tedavinizi gerçekleştirirken, ondan sizi rahatlatacak bir müzik, bir film veya dizi açmasını rica edebilirsiniz. Bunlara ek olarak yanınızda sizi rahatlatması için stres topu da bulundurabilirsiniz.

"RAHATLAMA EGZERSİZLERİNİ DENEYİN"

Diş hekimi korkusu bulunan bazı hastalar zihinlerini meşgul etmeyi severken, diğerleri bunun yerine zihnini rahatlatmayı tercih edebilir. Diş hekimi korkunuz için etkili bir başa çıkma mekanizması olan derin nefes almayı deneyin. Burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan yavaşça nefes verin; bunu tedavinizin başlamasını beklerken ve diş hekiminiz mola verdiğinde vücudunuzu ve zihninizi gevşetmenize yardımcı olmak için yapabilirsiniz.

"ANESTEZİ SEÇENEKLERİ HAKKINDA SORUN"

Diş hekiminiz sakin ve rahat hissetmenize yardımcı olacak güvenli anestezi seçenekleri sunabilir. Bunlar:

Sedasyon: Lokal anestezi desteğiyle yapılacak küçük cerrahi girişimlerde ve tanıya yardımcı olacak ağrısız girişimler ve tetkik amaçlı girişimlerde hastayı rahatlatmak, sakinleştirmek, korkularını gidermek için gereken ilaçların damar yolu ile verilmesi yöntemidir. 

Lokal Anestezi: Lokal anesteziler hasta konforunun artmasını, ağrı kaynağının teşhisi ve kontrolünü, kanamanın azaltılmasını sağlamak amacıyla diş hekimliği uygulamalarında en sık kullanılan yöntemdir.

Genel Anestezi: Hastanın hayati fonksiyonlarda değişiklik olmadan geçici olarak bilinç kaybı, ağrı duyusunun kaybı (analjezi), reflekslerin kaldırılması ve hareketsizliği sağlanır.

İlgili Bloglar

  • Diş Teli Nasıl Takılır?
  • Çene Anomalileri
  • Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer?
  • Kemik Tozu Nedir ?
  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
  • Florür Nedir?
  • DENTOFOBİ (DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER
Son Güncelleme : 12/09/2024