Vücudumuz, yaşımız ilerledikçe birçok yönden bize sinyal verir. Saçlar grileşır, yüzümüzde ince çizgiler ve karga ayakları oluşur. Vücudumuz yaşlandıkça, çoğumuzun dikkat etmediği başka belirtiler de gösterir.
Dişlerimiz ve diş etlerimiz de onlarca yıllık kullanımından sonra zamana yenik düşer. Diş etleri çekilmeye başlar, diş emayemiz incelir ve dişte lekeler oluşmaya başlar. Bu değişikliklerin farkında olarak ağız sağlığını güçlendirmek ve diş sağlığınız konusunda proaktif olmak önemlidir.
Bu sebeple sizlerle, yaşlandıkça dişlerinizi korumanın dört yolundan bahsedeceğiz.
GÜN İÇİNDE SU TÜKETİMİNİZE ÖNEM GÖSTERİN.
Ağız kuruluğu sadece rahatsızlık vermez; ağız sağlığınızı da kötü etkiler. Gün boyunca ağzınızdaki tükürük yiyeceklerden, içeceklerden ve dişlerinizdeki bakterilerden kalan asidi seyreltir ve yıkar. Kuru bir ağızda bu asit yıkanmaz; daha konsantre hale gelerek ağız sağlığınızı ve dişlerinizi savunmasız bırakır. Ayrıca tükürük, dişlerinizi korumak için çalışan bağışıklık hücrelerini ve mineralleri de içerir.
Ne yazık ki, yaşlandıkça sağlıklı kalmak için aldığınız ilaçların birçoğu da ağız kuruluğuna yol açar. Bu ilaçları durdurmak nadiren bir seçenektir, bu nedenle en iyi alternatif gün boyunca bol su içmektir. Nereye giderseniz gidin yanınızda bir su şişesi taşıyın ve meyve suyu, soda, kahve ve çay tüketiminizi azaltın.
AĞIZ KANSERİNE KARŞI KORUNMA.
Yaşınız yükseldikçe ağız kanseri olma riskiniz de yükselir. Bu, diş muayenesini kaçırmamanın çok önemli olmasının nedenlerinden biridir. Bu muayeneler sırasında kanserli olabilecek herhangi bir anormal doku veya yaralar, sağlık riskiniz artmadan önce teşhis edilir. Ağız kanseri riskinizi azaltmak için atılması gereken diğer adımlar arasında alkol kullanımını azaltmak ve sigarayı bırakmak bulunur. Bunlara ek olarak yanınızda daima SPF’li dudak kremi bulundurabilirsiniz.
DİŞ FIRÇALAMA ŞEKLİNİZE ÖNEM GÖSTERİN.
Birçok kişi düzgün diş fırçalamanın sert kıllı bir fırça ile sert fırçalama anlamına geldiğini düşünmektedir. Böyle fırçaladığınızda sadece daha fazla zarar veriyorsunuz. Dişlerinizi daha temiz hissetseniz bile, çok sert fırçalama diş etlerinize zarar verebilir.
Sert fırçalamak yerine, günde üç kez, yumuşak kıllı bir fırça (veya elektrikli diş fırçası) kullanarak daha iyi fırçalayın. Tüm dişlerinizin ön-arka kısımlarını, ve çiğneme yüzeylerini fırçalayın ve günde en az bir kez diş ipi kullanın.
DİŞ HEKİMİNİZ İLE DÜZENLİ RANDEVULAR OLUŞTURUN.
Diş hekiminize altı ayda bir göründüğünüzde, küçük sorunlar ciddi sorunlar haline gelmeden önce tespit edilebilir. Bu, yaşlı hastalarda en yaygın olarak görülen diş çürümesini ve diş eti hastalığını önlemenin en iyi yoludur.