Product Categories

Çocuk Protezleri

Çocuk Protezleri

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü, doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce veya uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek dişlerin çürümesi için elverişli bir ortam oluşturur.
Çoğunlukla aile, dişlerdeki çürüğü fark ettiğinde çürükler oldukça ilerlemiştir ve kahverengi leke halini almıştır. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve bu tip çürükler tedavi edilmezse dişlerin kırılmasına dahi neden olabilir.
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek olan kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına hatta dişlerin erken çekilmek zorunda kalınmasına sebep olur. Bu sebeple tedavisi önemlidir.
Biberon çürüğünden korunmak için; biberon kullanımını en fazla 12-13 aya kadar devam ettirmek, uykudan hemen önce ya da uyku sırasında biberon kullanmak veya mümkünse biberondan hemen sonra su içirmek ve dişler ile diş etlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir.
Biberon ya da emziklerin, ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi ya da dişler sürdükten sonra oyalanması amacıyla bebeğe verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar da biberon çürüklerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Beyaz nokta şeklinde oluşan lezyonlar, erken dönemde tedavi edilmediğinde rengi kahverengine dönecek ve çukurlaşma olacaktır.
Bebeğin gece uyku arasında biberon ile beslenmesi, sık aralıkla ağızlıklı bardak kullanılması, sürekli emzirilmesi gibi durumlar bir başka deyişle Erken Çocukluk Dönemi Çürükleri olumsuzluğunu meydana getirebilir.
Süt dişlerinde görülen biberon çürükleri, zamanında tedavi edilmediğinde iltihaplanma, apse ve yumuşak doku çevresinde enfeksiyon oluşumu gibi çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirecektir. Dişlerde oluşan bu olumsuzluklar, diş ağrısına neden olacağı gibi, süt dişlerinin altından gelecek olan daimi dişlere de kalıcı zarar verebilmektedir. Dolayısıyla çocuğunda bu gibi bir problemle karşılaşan ebeveyn, zaman kaybetmeden bir hekime danışmalı ve gereken tedaviyi çocuğuna yaptırmalıdır.
Letztes Update : 18/04/2024