Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi; tek başına ortodontik tedavi ile düzeltilemeyen doğumsal veya kazanılmış iskeletsel deformiteye sahip, büyümesi tamamlanmış hastalarda, sıklıkla yüzün iskelet ve diş yapılarındaki bozuklukların giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi girişimlerdir.

Ortognatik cerrahi; çenelere ilişkin şekil bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Dişler ortodontik olarak düzeltilir ve sonrasında çeneler cerrahi olarak yeniden konumlandırılır. Bu işlemler, sadece yüz görünümünü geliştirmekle kalmayıp, ayrıca dişlerin birbiriyle uyumunu ve işlevsel sorunların da ortadan kalkmasını sağlar.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi çenelerdeki bu sorunu düzeltmek amacıyla, etkilenmiş çenelerin uygun pozisyona getirilmesi için geliştirilmiştir. Vakanın şiddetine göre tek çene veya çift çene uygulanır.

Ortognatik Cerrahi Sonrasında;
  • Alt çene kemiği ileri veya geri alınabilir
  • Alt çene kemiği sağa veya sola döndürülüp eğrilikleri giderilebilir
  • Çene ucu uzatılabilir, kısaltılabilir asimetrileri giderilebilir.
Ortognatik cerrahi planlaması yapılırken ilk olarak, hastanın üst ve alt çenesinin ölçüleri alınır. Bu ölçülere göre çene, alçı ile modellendirilerek tüm detaylarıyla incelenir. Daha sonra alt ve üst çene kemikleri, çene eklemleri, panoramik ve sefalometrik gibi geleneksel röntgenler veya üç boyutlu görüntüleme sistemleri ile analiz edilir. Tüm bu değerlendirmeler sonunda hastaya uygulanacak cerrahi işlemler kararlaştırılır.
Ortognatik cerrahinin, bozuk çene yapılarının düzeltilmesi ile ilgili birçok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle hastanın çiğneme, konuşma ve yemek yeme gibi problemleri düzelir. Varsa nefes alışı ve verişi ile ilgili problemlerde de düzelme görülür. Hasta eskisine göre daha estetik ve simetrik bir görüntüye sahip olur. Ortodontik tedavi süresini kısaltır ve bu kısa sürede daha kalıcı sonuçlar elde edilir. Ayrıca bu ameliyat ağız içerisinden yapılacağı için yara izi gibi estetik açıdan problem yaratacak durumlarla karşılaşılmaz. Tüm bunların sonucunda da hasta psikolojik olarak da kendini daha iyi hisseder, özgüveni artar ve bu da yaşam kalitesinin artmasını sağlar.
Bu ameliyatın da her ameliyatta olduğu gibi riskleri mevcuttur. Ancak çok yaygın ve sıklıkla rastlanan bir yan etkisi ya da dezavantajı bulunmamaktadır. Ameliyat uzman kişilerce, uygun bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde herhangi bir problem ile karşılaşılmaz. Bu nedenle de dezavantajları oldukça azdır.
Genellikle 6-18 ay sürecek olan cerrahi öncesi ortodontik tedavi süresince, dişlere braketle yerleştirilerek normal bir ortodontik tedavi yapılır. Bu süre sonunda çene operasyonu işlemine sıra gelir. Teller ağızdan çıkartılmadan hasta ameliyata alınır. Bu tür vakalarda ortodontist ve plastik cerrah beraber çalışır. Bu tür çene ameliyatları tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Bu teknik hastalara, çene ucu, alt çene ve üst çenede veya tamamında aynı anda tedavi imkanı
sunmaktadır.
Ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. İlk günler beslenme sıvı gıdalarla olur. Çoğunlukla ilk iki hafta sıvı - yumuşak beslenme devam eder. Hasta ancak ikinci haftanın sonunda çiğneme fonksiyonunu yavaş yavaş kullanır. Operasyon sonrası hem çenelerin konumlarını hem de dişlerin konumlarını sabitlemek için ortodontik tedaviye devam edilir. Tel tedavisi yaklaşık 6-12 ay kadar daha sürer. Bu süre sonunda braketler çıkartılır ve tedavi sonlandırılır.

Tedavi sonunda hastalar, ameliyat öncesine oranla daha estetik bir görüntü kazanırken, konuşma ve
çiğnemeleri ise daha iyi duruma gelir. Böylelikle hasta yaşam kalitesinde artış yaşarken, varsa nefes
problemleri de ortadan kalkmaktadır.
  • Koruyucu olarak ameliyat sonrası antibiyotik tedavisi yapılır.
  • Ortaya çıkabilecek ağrılar için ağrı kesici ve kas gevşeticiler kullanılmalıdır.
  • İlk haftalarda sıvı gıdalar tüketilmelidir. Daha sonrasında yumuşak gıdalara geçilir.
  • İlk sargılar 3-4 gün içinde çıkarılır ve dikişler alınabilir.
  • Hastalar sadece alt çene operasyonu olduğundan bir hafta sonra normal hayatına dönebilir.
Ortognatik cerrahi yöntemlerinde en sık kullanılan ve en çok bilinen üç yöntem; çene ucundaki bozuklukların tedavisinde uygulanan genioplast yöntemi, üst çene bozuklukları için uygulanan yöntem olan lefort ameliyatı ve alt çene bozukluklarında uygulanan yöntem olan sagittal split ameliyatıdır.
Son Güncelleme : 16/10/2024