Diş Taşı Temizliği (Detertraj)

Plak adı verilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş eti sınırının altına yerleşen plaklar doktor tarafından temizlenir. Hastaların kendi ağız ve diş temizliğine dikkat ettiği takdirde bu sorundan kurtulmak, kısa sürede sağlıklı diş etlerine kavuşmak mümkündür. 

Dişlerin erken yaşlarda kaybedilmesine neden olan en büyük etken diş çürüğüdür. İleri yaşlarda ise diş kaybının en büyük nedeni diş eti hastalığıdır. Dişlerin ömür boyu ağızda kalması için dikkat edilmesi gereken genel kurallar vardır. Sadece diş hekiminin yapacağı temizlik ile dişleri sorunsuz olarak uzun süre kullanma şansı maalesef yoktur. Yapılacak düzenli bakım ve diş hekimi kontrolleri sayesinde dişler ömür boyu ağızda tutulabilir.
 

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Diş Taşı Temizliği (Detertraj)

Tükettiğimiz tüm besinler ve içecekler, dişlerimiz üzerinde çeşitli kalıntılar bırakır. Bu kalıntılar zaman içerisinde dişin yüzeyinde sertleşerek bir tabaka oluşturur. Özellikle dişin diş etiyle birleştiği yumuşak bölge, bu tabakanın en sert ve yoğun olarak gözlendiği yerdir.
Diş taşları yani tartarlar en fazla alt çenedeki ön dişler ve üst birinci büyük azı dişlerinin yanağa bakan taraflarında görülür. En çok bu bölgelerde görülmesinin sebebi tükürük bezi ile kulak önü tükürük bezlerinin burada bulunmasıdır. Diş taşı temizliği yani detertraj yapılmadığı takdirde diş eti çekilmesine daha ileri durumda çene kemiği kaybına sebebiyet vererek dişlerin sallanmasına veya düşmesine sebep olmaktadır.
Halk arasında yayılan yanlış bilgilerden dolayı çoğumuz diş taşı temizliğinin dişlerimizi yıpratacağını düşünürüz fakat diş taşı temizliği dişlerinize asla zarar vermez. Diş taşı temizliği tartarların yoğun olduğu bölgelere ve dokulara zarar verirler. Uzaklaşmadıkları durumda ve daha ileriye gitmesi halinde dişlerin kaybına yol açabilmektedirler.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan küretaj, diş taşı nedeniyle diş etinde oluşabilen iltihaplanmanın giderilmesi için uygulanır.  Diş etinin dişten ayrılmasıyla başlayan tedavide yalnızca diş eti değil, diş köklerine kadar olan bölüm temizlenebilir. Derin temizlik olarak adlandırılabilen küretaj işlemi, diş kökünün yüzeyinde oluşabilecek sorunların önlenmesi için gereklidir.

Diş küretajı diş etlerinin altını kazıma işlemidir. Diş eti hastalıklarında kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir. Diş taşları diş etlerinin içinden temizlenir. Küretaj işlemi yapılacağı zaman hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır. Küretaj hem üst, hem de alt çenenin tümüne yapılacaksa, uzman doktor genellikle küretaj işlemini 4 bölgeye ayırıp, aşama aşama tedaviyi uygular.
Bir işlemin kısa sürmesi veya hızlı yapılması, o işlemin eksik olduğu anlamına gelmez. Sürenin kısa olması kullanılan ekipmanların kalitesi ve diş temizleme pastalarının özel förmülasyonu sayesindedir. Böylece daha kısa sürede işlemler tamamlanır ve hastalar için çok önemli olan tedavi süresi uzunluklarını kısaltmış olur. Bu sayede daha konforlu bir tedavi seansı sağlanmış olur.
Son Güncelleme : 19/03/2024