Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen doku ve kemik yapıları ciddi şekilde hasar görebilir ve diş kaybı gerçekleşebilir.

Diş etinde çekilme olduğunda hem estetik hem biyolojik problemler ortaya çıkar. Bazen hatalı diş fırçalama, bazen diş sıkma veya diş gıcırdatma bazen de kötü yapılmış diş dolgu veya kaplamaları buna neden olabilir. Genellikle ilerlemiş diş eti hastalığının sonucu ve altındaki kemik hacminde kayıp ile birlikte ortaya çıkar. Hastalık öncesinde bazı önemli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri dikkate alarak tedavisi zor olan diş eti çekilmesi sorununu ilerlemeden durdurmak mümkün olmaktadır.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi diş eti  sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasıdır.
Diş eti çekilmesinde belli bir yaş grubu yoktur. Hastalığa zemin hazırlayan ortam mevcut ise genç ya da yaşlı tüm bireylerde görülebilir.
Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, diş fırçalama sayısının günde 3 kereden fazla olması, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer değişikliği, yüksek ve anormal frenulumlar, diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açar.
Dişler orta sert bir fırça ile dairesel hareketlerle fırçalanmalı ve uygulama asla çok sert olmamalıdır. Diş hekiminizin önereceği diş fırçası ve diş macununu tarif ettiği şekilde kullandığınızda diş eti çekilmesi gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.
Diş eti hastalıkları diş etinin içinde meydana gelen iltihabik hastalıklardır. Diş etinin içerisinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemik dokusunda erime meydana getirir ve kemik dokusunda çekilmeye sebep olur. Diş eti dokusu da kemik dokusunu takip ederek diş eti çekilmesine sebep olur.
Diş eti tedavisi sonucunda o bölgede bulunan tüm kaplama ve dolguların değişmesi gerekir.
Diş eti çekilmesi fırçalamanın bozulmasına bağlı olarak diş üzerinde plak birikmesi kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve estetik problemlere yol açar.
Diş eti sınırının belli bir seviyenin altına düştüğü  ve dişleri çevreleyen sert dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda diş kayıpları yaşanabilir.
Diş eti çekilmesi durumlarında diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.
Vücudun diğer bölgelerinde oluşan iltihapları gidermek için antibiyotik kullanımı önerilirken, diş eti iltihaplanmalarının tedavisinde antibiyotik yeterli olmaz.
Diş eti üzerinde meydana gelen hasarlar, hasarlı bölgeye dolgu uygulanması veya dişin tamamiyle kaplanması ile tedavi edilir. Bu şekilde meydana gelmiş hassasiyet sorunu da ortadan kalkar.
Son Güncelleme : 14/12/2024